Vrouwen en onze erfelijke belasting

Lieve vrouw,

Vaak ben je in vertwijfeling over of wat je doet goed is. Wij vrouwen kunnen zo aan ons zelf twijfelen. Waarom? Omdat vrouwen in onze cultuur nog niet zo lang zelfstandig kunnen zijn. We zijn als vrouwen nog steeds erfelijk belast met onderdanigheid. Nog niet zo lang geleden moesten vrouwen stoppen met werken als zij zwanger waren en werd er van hen verwacht dat zij thuis bleven en voor de kinderen en het huishouden zorgden.  Dus nu wij vrouwen op belangrijke posities kunnen werken en onze achterstand in het bedrijfsleven aan het inhalen zijn is dit nog een redelijk nieuwe ontwikkeling.

Ook mijn moeder bleef in eerste instantie thuis om voor de kinderen te zorgen. Pas toen mijn ouders gingen scheiden, wat nog een taboe was in die tijd in Nederland, ging zij noodgedwongen weer werken. En ze had er ook nog plezier in. Ze ging werken als gezins- en bejaardenverzorgster.

Ja, vrouwen hebben nog vaak een verzorgend beroep. Want dat kunnen we immers zo goed! Voor anderen zorgen. En na het werk komt ook nog vaak de huishouding, de was, het huis schoonmaken en koken nog op onze schouders terecht. Zeg eens eerlijk. Hoe is de verhouding van de huishoudelijke taken bij jou thuis verdeeld? En krijgt je man (als je een man hebt) de gelegenheid om taken over te nemen, of wil je het liever zelf doen? Vind je dat hij het toch niet zo goed kan? Maar krijgt hij wel de gelegenheid om taken over te nemen? Wij zijn hier toch veel beter in? Of toch niet?  Daar is die overerving weer.  Die vrouwelijke Nederlandse genen.

En dan gaan wij ons ontwikkelen. We gaan werken en krijgen een mooie baan. Doen wij dan harder ons best om vooruit te komen dan mannen? Ja, want we hebben iets te bewijzen. Je denkt dat dit inmiddels niet meer zo werkt? Toch zijn er nog steeds minder vrouwen op hoge posities in Nederland. Dat komt gedeeltelijk omdat wij natuurlijk parttime gaan werken om…. voor de kinderen te zorgen en als we dan toch maar bijvoorbeeld 3 dagen werken, ja dan kan je toch best het huishouden erbij doen? Je man werkt immers 5 dagen per week! En zo houden we onszelf klein.

En hebben we dan toch een hoge positie dan gaan we ons mannelijk gedragen. Om ons staande te houden en mee te kunnen komen in de ratrace. Want 5 dagen per week 8 uur werken, daar blijft het vaak niet bij. Want je moet wel je targets halen en dan moet je ook wel eens een avond door werken, of 2 avonden. Pffff.

Het wordt tijd dat we onze vrouwelijke energie in gaan zetten op het werk. Mannen zijn er al genoeg. Wij vrouwen kijken anders tegen de zaken aan. En dat is maar goed ook. We kunnen elkaar zo goed aanvullen. Wij kunnen ons gevoel en intuïtie inzetten. We kunnen aandacht  geven en empathisch zijn. Dat maakt het werk veel aangenamer. Ook voor de mannen. We mogen ons vrouwelijk kleden. Moet je eens kijken wat dat oplevert. Je voelt je lekkerder in je eigen kleding en straalt meer energie uit.

Het is tijd om weer vrouw te zijn!